Gdy zacznie się wiosna, można zebrać kwiaty jabłoni do aromatoterapii lub ujędrniających ni relaksujących kąpieli / fot. sz

 

Kilogram jabłek kosztuje teraz na rynku poniżej dwóch złotych. To tyle co nic biorąc pod uwagę jak nam te owoce mogą służyć. Ale, uwaga, najlepsze co jest w jabłku to skórka i gniazdo nasienne, czyli te elementy, które zazwyczaj odrzucamy. A w nich najwięcej jest pektyn, które:

 

wiążą wodę w żołądku i pęczniejąc zmniejszają uczucie głodu;

 

wymiatają jak najlepszy odkurzacz wszystko co zalega, a nie powinno, w jelitach

 

wiążą wolne rodniki, a także metale „ciężkie” i inne trucizny, a następnie powodują ich naturalne usunięcie,

a poza tym jabłka:

 

jedzone codziennie obniżą cholesterol o około 10 procent

 

są bakteriobójcze

 

obniżają ciśnienie dzięki zawartym w nich potasie

 

pobudzają pracę wątroby

 

chronią przed miażdżycą

 

pomagają gdy szumi nam w uszach

 

okłady  wygładzają skórę, ujędrniają